„Między chemią a matematyką” interdyscyplinarność w naukach ścisłych
Dnia 29.05.2023 odbyły się pokazy eksperymentów chemicznych pt. „Między chemią a matematyką” interdyscyplinarność w naukach ścisłych. W fascynujący świat nauki, a w szczególności nanotechnologii zabrali nas naukowcy z Centrum NanoBioMedycznego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, dr inż. Roksana Markiewicz oraz dr Patryk Florczak.
Inicjatorem oraz pomysłodawcą tego pokazu była nauczycielka matematyki ucząca w naszej szkole mgr inż. Agnieszka Florczak, która również zaprezentowała szereg ciekawych doświadczeń.
XXIV Konkurs Gastronomiczny w Zespole Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach
18 mają nasza uczennica Julia Nowosielska z klasy II TŻ z sukcesem uczestniczyła w XXIV Konkursie Gastronomicznym w Zespole Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach pt. "Podróż w świat orientu". Zajęła drugie zaszczytne miejsce, przygotowując łososia teriyaki, z czarnym i jaśminowym ryżem i paprykowym sosem, grillowaną orientalnymi przyprawami.
Ogromne gratulacje dla Julii za odwagę, kreatywność i wyczucie smaku.
Konkurs to miejsce gdzie spotykają się młode talenty kulinarne, wymieniają się doświadczeniem, a także realizują swoje pasje.
W czwartek 27 kwietnia uczniowie klasy II TŻ ZS w Objezierzu po raz pierwszy wzięli udział w Warsztatach Kulinarnych, które przygotował i poprowadził Szef Kuchni Hotelu Mercure Poznań Pan Mikołaj Adamczyk, w ramach UMOWY PATRONACKIEJ zawartej pomiędzy naszą Szkołą a Grupą Hotelową Orbis.
Warsztaty mają na celu podniesienie umiejętności przygotowania i serwowania dań oraz nowoczesnej aranżacji potraw na talerzu (food plating) zarówno uczniów jak i nauczycieli.
Atmosfera była wspaniała, danie przepyszne i ze spokojem mogłoby się znaleźć w restauracyjnym menu, natomiast uczniowie nie mogą się już doczekać kolejnych spotkań.
Zgodnie z wieloletnią tradycją, społeczność szkoły zgromadziła się na apelu z okazji Święta Konstytucji 3 Maja 1791 roku, wobec zbliżającej się kolejnej rocznicy jej uchwalenia. Uczniowie klas IA, IB i II szkoły branżowej I stopnia, przygotowali w ramach apelu mini lekcję historii z elementami multimedialnymi.
W dniu 31.03.2023 klasa 4D odwiedziła jedną z młodszych jednostek Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – Centrum NanoBioMedyczne. Uczniowie zostali wprowadzeni w świat nanotechnologii. Mieli okazję zobaczyć szereg laboratoriów, w których są wytwarzane nanomateriały oraz zobaczyć ciekawą infrastrukturę służącą do charakterystyki tych materiałów. Widzieli m.in. wysokorozdzielcze mikroskopy elektronowe, aparaty rentgenowskie, mikroskopy optyczne, spektrometry NMR, skaner MRI, układy wysokopróżniowe. W każdym z tych laboratoriów mieli możliwość poznać naukowców na co dzień zajmujących się tematami związanymi z nanocząstkami.
W środę 5 kwietnia szkoła nasza otrzymała kolejną darowiznę przekazaną przez hobbystę i kolekcjonera starych traktorów – Pana Jerzego Kanię mieszkającego obecnie pod Poznaniem a pochodzącego z pobliskiego Wymysłowa. Pan Jerzy Kania posiadający już zaszczytny tytuł „Przyjaciela szkoły” przekazał nam tym razem wielkanocny prezent w postaci dwóch nowych opon z dętkami do Ciągnika C 328 z 1964 roku, którego renowacja w szkolnych warsztatach dobiega końca. Warto przypomnieć, że traktor ten z kolekcji Pana Jerzego Kani w 2018 roku został przekazany szkole nieodpłatnie.
Tym razem oprócz wcześniej wspomnianych opon Pan Jerzy podarował jeszcze szkole bardzo oryginalny pojazd z lat sześćdziesiątych a mianowicie nośnik narzędzi RS 09 produkowany w wówczas w Niemieckiej Republice Demokratycznej. Będzie to z pewnością następne duże wyzwanie dla nauczycieli zawodu Andrzeja Błażaka i Adama Czechowskiego oraz uczniów branżowej szkoły I stopnia uczących się w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych.
Przekazanie darów dla szkoły odbyło się w obecności Burmistrza Obornik Pana Tomasza Szramy, który podziękował darczyńcy za wsparcie okazywane szkole od kilku lat.
W ramach obowiązkowych zagadnień realizowanych na przedmiocie podstawy przedsiębiorczości ,w piątek 17 lutego uczniowie kl. II technikum uczestniczyli w nietypowej lekcji, której tematem były usługi bankowe. Specjalni goście: Pani Marta Orlik – kierownik Oddziału PKO BP w Obornikach i Pani Sandra Janusz -doradca bankowości osobistej, przedstawiły najbardziej aktualną wiedzę i ofertę w zakresie bankowości. Mowa była o kontach osobistych, lokatach, kredytach, kartach płatniczych i kartach kredytowych oraz bankowości elektronicznej. Prelegentki poinformowały również uczniów w jaki sposób należy szybko zareagować w sytuacji zagubienia karty płatniczej lub telefonu z opcją możliwości dokonywania płatności.
Sposób przedstawienia zagadnień tak bardzo przydatnych w życiu codziennym, wzbudził wśród uczniów uczestniczących w lekcji duże zainteresowanie i dlatego otrzymali oni zaproszenie do banku, aby móc z bliska przyjrzeć się w jaki sposób dokonywane są różne operacje bankowe.
Za takie zaproszenie bardzo dziękujemy i z całą pewnością skorzystamy z takiej możliwości.
Roman Ostrowski nauczyciel podstaw przedsiębiorczości
16 lutego 2023r uczniowie klas maturalnych Zespołu Szkól im. Adama Mickiewicza w Objezierzu wraz z opiekunami: Panem Dyrektorem Romanem Ostrowskim, Panią Małgorzatą Kubiak oraz Panią Agnieszką Frąckowiak wzięli udział w Dniu Współpracy zorganizowanym przez Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W czasie tego całodniowego wydarzenia uczniowie mogli zapoznać się z działalnością naukową i dydaktyczną uniwersytetu, wziąć udział w ciekawych wykładach, warsztatach czy konkursie wiedzy ekonomicznej.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wykładzie pt. „Własny biznes – przygotowanie metodą design thinking” oraz w warsztacie pt. „Gospodarowanie budżetem domowym”.
To corocznie spotkanie dedykowane jest szkołom partnerskim i jest doskonałą okazją, by maturzyści poznali uczelnię, zasady jej funkcjonowania i rekrutacji.
Wysoki poziom prowadzonych zajęć zapewnia - Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika.
Na zakończenie kursu uczniowie otrzymują certyfikaty potwierdzające nabycie konkretnych zawodowych umiejętności.
Na takie zajęcia z pewnością nie szkoda wakacji tak twierdza uczestniczki kursu.
POLSKO-GRUZIŃSKA KSIAŻKA KULINARNA – trwałym efektem projektu w ramach Programu ERASMUS+
Niniejszym mam zaszczyt zaprezentować bardzo atrakcyjny produkt polsko–gruzińskiego projektu pn. „Smaki tradycji – razem za stołem i w kuchni” . Jest to książka kulinarna prezentująca tradycyjne potrawy kuchni gruzińskiej i polskiej. Publikacja ta jest efektem wspólnych warsztatów gastronomicznych z udziałem uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu i Community College z Kobuleti. Całość została zredagowana pod nadzorem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: Małgorzaty Kubiak i Małgorzaty Ewertowskiej a nad poprawnością tłumaczenia czuwała nauczycielka języka angielskiego Agnieszka Frąckowiak a o wysokiej jakości wydruk zadbała Firma POLGRAFIA Pana Mariusza Łączaka z Kowanówka.
29 stycznia odbył się 31 finał WOŚP. Uczniowie Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu jak zwykle przyłączyli się do tej wielkiej, społecznej akcji. Od 9-12 wolontariuszki Nicola Wojtkowiak, Daria Skorwider, Oliwia Pilarska, Gabrysia Bączkowska, Wiktoria Gajer, Wiktoria Bednarz, Zuzanna Król, Julia Sajna, Anna Morka oraz Oliwia Pietz kwestowały w okolicznych miejscowościach, a w południe w szkolnej stołówce pod okiem komisji: Pana Dyrektora Romana Ostrowskiego oraz Agnieszki Frąckowiak policzyły zebrane do puszek pieniądze. Zebrana kwota to 1731zl! Ale to nie koniec bowiem po południu na hali SP4 nasza szkoła miała swoje stoisko, na którym sprzedawaliśmy upieczone przez uczniów naszej szkoły ciasteczka oraz smażone na gorąco placuszki z nutellą. W godzinach popołudniowych zaangażowali się kolejni uczniowie Julia Szalczyńska, Julia Nowosielska, Iza Miszczak, Zuzia Pacholska, Anastazja Pilarska, Maria Pazera oraz Oliwier Dąbkiewicz. Stoisko Zespołu Szkół W Objezierzu cieszyło się jak zresztą co roku, dużym zainteresowaniem. Ciasteczka i placuszki rozchodziły się jak świeże bułeczki.Z trzech puszek zostały już rozliczone dwie – kwota wyniosła 1300zł. Czekamy jeszcze na kwotę z trzeciej puszki.
Dziękuję wszystkim uczniom i nauczycielom, którzy zaangażowali się w tę piękną akcję.
Długoletnią tradycją naszej szkoły jest organizacja konkursu recytatorskiego dla uczniów szkół podstawowych. XXIV Konkurs „Mickiewiczowi Potomni” odbył się 15.12.2022 r. w Domu Kultury w Objezierzu.
W komisji zasiadły:
- Pani Agnieszka Balcerowiak
- Pani Elżbieta Dembińska
- Pani Ewa Jankowiak
- Pani Alicja Nakoneczna.
Wśród uczniów klas IV-VI przyznano:
- I miejsce: Mikołaj Nowak (SP w Ryczywole)
- II miejsce: Zuzanna Wilk (SP nr 3 w Obornikach)
- III miejsce: Marcel Galiński (SP w Ryczywole)
- Wyróżnienie: Agata Chęcińska (SP nr 3 w Obornikach)
Natomiast wśród uczniów klas VII-VIII:
- I miejsce: Albina Tymoshenko (SP nr 4 w Obornikach)
- II miejsce: Kacper Matuszewski (SP w Objezierzu)
- III miejsce: Łucja Garstecka (SP nr 2 w Obornikach)
- Wyróżnienie: Kacper Graczyk (SP w Ryczywole)
Nagrodę Publiczności zdobyta została przez Zuzannę Wilk (SP nr 3 w Obornikach) i Maję Gruszewską (SP nr 3 w Obornikach).
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i zachęcamy do wzięcia udziału w przyszłorocznej XXV edycji konkursu.
Olimpiada „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”
W piątek 21 października na terenie warsztatów Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu miało miejsce ważne przedsięwzięcie z punktu widzenia bezpieczeństwa pracy rolnika.
Nasza Szkoła po raz kolejny. przystąpiła do projektu Lekcje z ZUS-em, czego uwieńczeniem był udział w etapie szkolnym Olimpiady „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”22 listopada br.
3. uczniów z klasy IV Technik rolnik, 2.uczniów z kl. IV Technik hotelarstwa i 1 uczeń z kl. IV Technik żywienia i usług gastronomicznych rozwiązywało test składający się z 20 pytań z zakresu bloków tematycznych:
1.Świadomy zawsze ubezpieczony
2.Co Ci się należy, kiedy płacisz składki
3.Renty i emerytury
4.E-ZUS, czyli firma pod ręką
Trzech uczniów przekroczyło wymagany próg (11 pkt/20 pkt) i kwalifikuje się jako zespół do etapu wojewódzkiego olimpiady, tj.
1.Klaudia Horna TH-15 pkt
2.Wojciech Pałka TR-14 pkt
3.Katarzyna Szmidt TH-11 pkt
Mamy nadzieję, że znajdziemy się wśród 20 drużyn, które przystąpią się do etapu wojewódzkiego.
Konkurs – „Znam zasady bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym”
17.11.2022 odbył się kolejny 3 – etapowy konkurs bhp pod hasłem – „Znam zasady bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym”. Uczestniczyło w nim ok. 50 uczniów technikum rolniczego i szkoły branżowej – mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych.
Wstępnego szkolenia z zakresu bhp i wprowadzenia w przebieg konkursu dokonali organizatorzy i przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy - Waldemar Biber i Rafał Kochański oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – Bartosz Nyckowski.
I etap teoretyczny – test 40 pytań, maks. czas 40 minut.
II etap praktyczny – rozpoznanie (celowo wprowadzonych) usterek w agregacie - ciągnik z siewnikiem rzędowym, dyskwalifikującym go pod względem bhp i przepisów ruchu drogowego do eksploatacji w polu i po drogach publicznych.
III etap – finał szkolny rozegrany wśród pięciu uczniów, którzy uzyskali najlepsze wyniki z testu i zadania praktycznego.
W finale szkolnym uczniowie udzielali odpowiedzi przed w.wym. komisją na trzy wylosowane przez siebie pytania.
Omawiane zagadnienia dotyczyły między innymi:
- bezpiecznej obsługi sprzętu rolniczego i elektrycznego
- zasad bezpieczeństwa w zakresie chemizacji rolnictwa
- bezpiecznej obsługi zwierząt i chorób odzwierzęcych
- zasady pracy na wysokościach i innych
Laureatami tegorocznej edycji konkursu bhp zostali:
I. Maksymilian Musiał IV TR
II. Maciej Zając III TR
III. Franciszek Musiał I Szkoła Branżowa
IV. Daniel Kita II TR
V. Mateusz Łabuziński IV TR
Państwowa Inspekcja Pracy oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Poznaniu obdarowała wszystkich uczestników konkursu (ok. 50 uczniów) kalendarzem, długopisem i pendrivem, natomiast laureaci wg kolejno uzyskanych miejsc wybierali dla siebie nagrody rzeczowe przydatne w gospodarstwie rolnym.
Jan Napierała Szkolny koordynator olimpiad i konkursów zawodowych
W czwartek 10 listopada w przeddzień Święta Narodowego, uczniowie naszej szkoły uczcili kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
W latach 1919-1936 rocznicę odzyskania niepodległości świętowano w Warszawie jako uroczystość o charakterze wojskowym. Organizowano ją zazwyczaj w pierwszą niedzielę po 11 listopada z uwagi na brak sprzyjających okoliczności ze względu na toczące się jeszcze wojny o granice. Pierwszy uroczysty raz upamiętniono to wydarzenie 14 listopada 1920 roku. Józef Piłsudski został uhonorowany jako Zwycięski Wódz Naczelny w wojnie polsko-bolszewickiej. Otrzymał wtedy buławę marszałkowską.
Dla upamiętnienia tej daty, nasi uczniowie przygotowali występ, którego prowadzącymi byli Mikołaj Proch i Wiktoria Grzywacz. Nie zabrakło także recytacji patriotycznych wierszy w wykonaniu Wiktorii Gajer, Elizy Zielińskiej, Darii Olech, Oskara Ciuryska, Sebastiana Polcyna i Angeliki Pietz. Dla urozmaicenia i oddania szacunku wszystkim poległym w tym wydarzeniu, uczniowie w rytm patriotycznej muzyki ustawili na scenie znicze (Gabriela Bączkowska, Damian Pałka, Dominik Masiera, Alan Kubiak i Wiktoria Snopek), co nadało niepowtarzalny klimat.
Podczas tej patriotycznej uroczystości dyrektor szkoły wręczył również dokumenty potwierdzające przyznanie przez Prezesa Rady Ministrów stypendium za najwyższe wyniki w nauce osiągnięte w roku szkolnym 2021/2022.
Tegorocznymi stypendystkami są:
Julia Lipińska z klasy IV B czteroletniego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz
Julia Sajna z klasy IV D pięcioletniego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
W piątek 21 października na terenie warsztatów Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu miało miejsce ważne przedsięwzięcie z punktu widzenia bezpieczeństwa pracy rolnika.
W ramach współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą przy współudziale Państwowej Inspekcji Pracy oraz Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” , przeprowadzona została akcja wymiany uszkodzonych osłon wałów przegubowo – teleskopowych. Wymianę prowadzili specjaliści z firmy SIPMA S.A. – polskiego producenta maszyn rolniczych z Lublina. W zdarzeniu uczestniczyli zarówno rolnicy z powiatu obornickiego jak i uczniowie Technikum Rolniczego oraz Branżowej Szkoły I Stopnia uczących się w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych. Akcja miała wymiar zarówno praktyczny jak i edukacyjny. Była to doskonała forma prewencji wypadkowej. Być może udało się w ten sposób zapobiec wielu wypadkom i nieszczęść.
W piątek 21 października 2022r. w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się Gala wręczenia nagród i wyróżnień w konkursach o tytuły „Wielkopolska Szkoła Roku” oraz „Wielkopolski Nauczyciel Roku”.
Wśród 158 szkół, które złożyły wnioski, zostało wyróżnionych 8 szkół a 5 szkół otrzymało tytuł Laureata.
Nasza szkoła znalazła się w wśród wyróżnionych.
Kapituła konkursowa brała pod uwagę innowacyjność , wysoką jakość nauczania, współpracę ze środowiskiem lokalnym jak również kształtowanie wśród uczniów postaw patriotycznych i obywatelskich.
Dziękujemy za to niesamowite wyróżnienie.
Dziękujemy wszystkim osobom, które przyczyniły się do naszego sukcesu: nauczycielom i pracownikom szkoły, uczniom i absolwentom, rodzicom i wszystkim, którzy współpracują z naszą szkołą.
„Smaki tradycji – razem za stołem i w kuchni” – podsumowanie projektu
Jednym z istotnych zadań w realizowanych projektach Programu ERASMUS+ jest ich promocja i upowszechnianie w środowisku lokalnym. Z takim też zamiarem zorganizowany został w objezierskim Domu Kultury w dniu 5.10.2022r. wyjątkowy pokaz staropolskiego i starogruzińskiego kunsztu kulinarnego. Zaproszenie na spotkanie przyjęły władze samorządowe: Zofia Kotecka – Starosta Obornicki, Waldemar Cyranek – Wicestarosta, Piotr Woszczyk – -Z-ca Burmistrza Obornik a także Pani Marzena Adamczyk – Pelcer -Wizytator reprezentująca Wielkopolskiego Kuratora Oświaty, oborniccy przedsiębiorcy tworzący grono przyjaciół naszej szkoły, Pani Maria Przybylska – menager z hotelu Mercure Poznań Centrum, Pan Waldemar Kryjewski – współtwórca projektu oraz Pani Beata Nowak z Biura Pozyskiwania Funduszy Europejskich w Urzędzie Miejskim w Obornikach.
W czasie uroczystości podsumowano realizację założonych celów , zaprezentowano gościom szkoły partnerskie a w części artystycznej wystąpiły szkolne zespoły, prezentując polski i gruziński taniec narodowy. Na zakończenie wszystkim uczestnikom projektu wręczony zostały certyfikaty uczestnictwa
W części degustacyjnej nie zabrakło tradycyjnych smakowitych dań kuchni polskiej i gruzińskiej, które przygotowywali od samego rana uczniowie z partnerskich szkół uczących się w zawodach gastronomicznych.
Kolejny wspólny projekt solidnym ugruntowaniem współpracy partnerskich szkół
Realizacja drugiego już projektu w ramach Programu Erasmus+ z Community College z Kobuleti nie byłaby możliwa gdyby nie porozumienie podpisane w 2016 r. przez ówczesnego dyrektora gruzińskiej szkoły Davida Mtchedlishvili.
Założenia zawarte w umowie partnerskiej były urzeczywistniane przez następne lata w postaci projektów Erasmus+, których inicjatorem i liderem w obu przypadkach był Zespół Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu.
Drugi projekt pn. „Smaki tradycji – razem za stołem i w kuchni” kończy się wielkim sukcesem wymiany doświadczeń gastronomicznych, prezentacją narodowych tańców oraz wspaniałą integracją młodzieży zaprzyjaźnionych szkół. W czwartek 6 października pożegnaliśmy na lotnisku Ławica grupę projektową z Kobuleti przebywającą 8 dni w Objezierzu
Pojedynek kuchni polskiej i gruzińskiej w hotelu Mercure Poznań Centrum
Pojedynek kuchni polskiej i gruzińskiej w hotelu Mercure Poznań Centrum w ramach realizacji projektu ERASMUS+ i długoletniej współpracy naszej szkoły z hotelem Mercure
Erasmus+ w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu
W dniach 29.09 do 06.10.2022 realizowany jest w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu w ramach Programu Erasmus+ projekt pn. „Smaki tradycji – razem za stołem i w kuchni”. Partnerem projektu jest szkoła zawodowa Community College z Kobuleti w Gruzji.
W czasie ośmiu projektowych dni młodzież zgłębia, głównie w formie warsztatów gastronomicznych tajniki tradycyjnej kuchni polskiej i gruzińskiej. W programie nie brakuje atrakcji turystycznych i zajęć sportowych. Wartością dodaną dla jednej i drugiej strony są konwersacje w języku angielskim oraz wspaniała międzynarodowa integracja.
Punktem kulminacyjnym projektu będzie we wtorek 4 października „Bitwa na smaki” z live cookingiem w Mercure Hotel Poznań oraz dzień później wieczór gruzińsko – polski w objezierskim Domu Kultury, połączony z degustacją tradycyjnych potraw kuchni polskiej i gruzińskiej. Nie zabraknie tego wieczoru również gruzińskiego i polskiego tańca.
Wszystkie działania projektowe możliwe są dzięki środkom finansowym w wysokości ponad 17 tys. Euro z funduszy europejskich. Złożony przez szkołę ponad dwa lata temu wniosek, którego współautorem jest Pan Waldemar Kryjewski, otrzymał wysoką oceną Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie.
Apel z 30 września - początek programu Erasmus+ i Dzień Chłopca
W dniu 30 września w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza odbył się dzień pełen wrażeń i miłych niespodzianek. Z okazji Dnia Chłopaka, w naszej szkole zostały zorganizowane wybory MISTERA!, przygotowane przez Samorząd Uczniowski w formie głosowania. Do konkursu przystąpili uczniowie, jak również nauczyciele. Wśród uczniów zostali wytypowani: Adam Tulecki, Piotr Westphal, Aleksander Kubat,Franciszek Musiał oraz Borys Jabczyński. Natomiast spośród nauczycieli: Jarosław Piłat, Grzegorz Cieślak, Przemysław Bednarek i Adam Maliński. Jak wszyscy wiemy, uroda to rzecz względna, a o gustach się nie dyskutuje, jednak największe wrażenie na płci pięknej zrobił i zaszczytny tytuł Mistera 2022 zdobył uczeń Adam Tulecki z klasy IV A, natomiast wśród nauczycieli w równej liczbie głosów wyłoniono dwóch zwycięzców, tytuł Mistera 2022 otrzymali Grzegorz Cieślak oraz Przemysław Bednarek. Zarówno zwycięzcom, jak i wszystkim uczestnikom dzisiejszej zabawy gratulujemy. Tak naprawdę wszyscy dziś wygraliście, pokazując, że poczucie humoru, luz i dobra zabawa nie są nam obce.
Koniec września od lat kojarzy się z ogólnopolską akcją „Głośnego Czytania”. W czwartek 29 uczennice klasy II Technikum udały się do Oddziału Szkolno- Przedszkolnego w Objezierzu, by poczytać „Akademię Pana Kleksa” przedszkolakom i uczniom klas początkowych. Dziewczyny starały się przybliżyć świat przedstawiony lektury poprzez odpowiedni strój. Na koniec, w dowód uznania dla grzeczności oraz skupienia małych słuchaczy, poczęstowały ich słodyczami i podarowały jedno z wydań lektury do biblioteki.
Dziękuję Dyrekcji i Nauczycielom z Oddziału Szkolno- Przedszkolnego
za umożliwienie przeprowadzenia akcji a Uczennicom za zaangażowanie
„Smaki tradycji - razem za stołem i w kuchni” - projekt ERASMUS+
W tym roku, Nasza Szkoła, po raz kolejny bierze udział w projekcie ERASMUS+ pod nazwą „Smaki tradycji - razem za stołem i w kuchni”, który będzie trwał od 29.09.2022 do 06.10.2022. Wspólnie z zaprzyjaźnioną gruzińską szkołą zawodową „Akhali Talga”" z Kobuleti, będziemy realizować program, który pomoże nam się zintegrować, poznać kulturę, tradycje, obyczaje i kuchnię zagranicznych przyjaciół. W ramach projektu uczniowie obydwu szkół będą uczestniczyć w różnego rodzaju warsztatach gastronomicznych oraz bitwach kulinarnych, piknikach integrujących, wycieczkach tematycznych, branżowych i rekreacyjnych mających na celu przedstawić nasz region. W planie projektu jest również spotkanie z burmistrzem Obornik - Tomaszem Szramą.
5 września 2022 roku, po dwóch latach przerwy, wróciliśmy do godnej kultywowania tradycji „Narodowego Czytania”. W „Roku Romantyzmu”, jak
w całej Polsce, czytaliśmy ballady Adama Mickiewicza.
Spotkanie zorganizowaliśmy, we współpracy z obornicką filią Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej oraz Biblioteką Publiczną w Obornikach, w pięknych wnętrzach Domu Kultury w Objezierzu. W balladowy nastrój wprowadziła zebranych Julita Kamyszek, prezentując przygotowany specjalnie na tę okazję układ taneczny.
Dziękuję Kierownictwu obu bibliotek za współpracę, a Młodzieży za pomoc w organizacji, prezentację ballady i udział w tej niecodziennej lekcji języka polskiego
1 września 2022 r. o godzinie 9.00 odbyło się uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2022/2023 w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu. Zgodnie z tradycją uczniowie i nauczyciele zebrali się przed budynkiem pałacu. Inaugurację swoją obecnością uświetnili goście: Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej – Pan Zbigniew Stajkowski, Zastępca Przewodniczącego Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej – Pan Łukasz Krzyśko, Kierownik Biura Powiatowego WIR – Pan Paweł Bydałek, Dyrektor Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego – Pan dr inż. Mariusz Kubiak, Komendant Komendy Powiatowej Policji w Obornikach – Pan insp. Wojciech Spychała oraz Proboszcz Parafii Objezierskiej – ks. Tomasz Tomczak.
Pan Dyrektor Roman Ostrowski powitał wszystkich zgromadzonych i życzył, aby nowy rok szkolny był pełen sukcesów edukacyjnych i zawodowych dla całej społeczności Zespołu Szkół.
Po uroczystości uczniowie spotkali się ze swoimi wychowawcami w salach lekcyjnych.